Abbey Artgroep

Oosterhout

 Leden van de Abbey Artgroep

 

Hans van der Prijt

Hans van der Prijt (Haarlem, 1946)

Na een legendarische kweekschoolperiode in Heemstede genoot hij teken- en schilderlessen bij kunstenaars in Haarlem, Oosterhout en Breda. Wat betreft de keuze van onderwerpen is hij  een alleseter. Foto’s, modelstudies, sport, saxofonisten, insecten en oude grafzerken, bijna alles komt in aanmerking als uitgangspunt voor zijn werk, voornamelijk olieverfschilderijen op linnen en papier/katoen. De formaten zijn zeer uiteenlopend (90 x 70 tot 20 x 20)

Werk algemeen

De fascinatie voor de onderwerpen is net zo uiteenlopend als het formaat van zijn werken. Honkbal boeit hem al jaren als sport, maar ook de kleuren en bewegingen ervan inspireren hem. De eeuwenoude grafzerken in Frans-Baskische kerkjes dienden als onderwerp vanwege de primitieve manier waarop de raadselachtige (Baskische) teksten vermoedelijk door de plaatselijke steenhouwers in de zerken zijn gehakt. Verder hebben de natuurstenen zerken in de loop der eeuwen prachtige kleuren gekregen.

Winterreise

Franz Schuberts (en Wilhelmus Müllers) Winterreise inspireerde hem voor de expositie in Galerie La Bonne Heure. Van 20 november 2017 – 28 januari 2018. Muziek en tekst raakten een gevoelige snaar die sinds zijn prilste jeugd aan het trillen gebracht wordt bij eenzame, besneeuwde landschappen. Ze maken hem op aangename wijze melancholisch. Geen vrolijke, uitgelaten wintersport dus. Graag dwaalt hij in zijn eentje door een besneeuwd landschap. Hij kent dat gevoel sinds zijn jeugd in Heemstede, omringd door beboste landgoederen en duinen. Die heerlijke emotie riep ook Winterreise bij hem op. Maar in tegenstelling tot wat de hoofdpersoon overkomt, stemmen verlaten besneeuwde en mistige bossen  Hans van der Prijt allerminst somber. Ingetogen opgewektheid. Erg paradoxaal. Wat hem daarin zo aantrekt? Hans: ‘Zowel bij mist als sneeuw verandert het vertrouwde landschap volkomen. Vormen, kleuren, geluiden, alles. Dat intrigeert me zo dat ik daar eigenlijk niemand bij kan hebben. Dat leidt alleen maar af. Dus een file in de mist of een sneeuwbui is niet aantrekkelijk.’

Techniek

De olieverfschilderijen op papier hebben gesso als basis. Daaronder kan een oud schilderij schuilen waarvan de structuur uitstekend van pas komt voor het nieuwe werk. De schetsen lopen in elkaar over en kunnen elkaar vervormen tot nieuwe, soms non-figuratieve vormen. Laag na laag wordt de olieverf aangebracht. Naast kwasten zijn paletmessen, spatel, schuurvoet, messen, schuursponsje en versleten T-shirts onmisbare instrumenten. Ook in de uitwerking varieert zijn werk: uitbundige kleurexplosies naast haast religieus ingetogen kleurstellingen.

Voor de Winterreise-serie koos hij naast de traditionele ‘tools’ (zie boven) bewust voor zwart conté om aan te sluiten bij het doodsaspect dat ontegenzeggelijk deel uitmaakt van Winterreise en de door Hans’ geliefde landschappen. 

Exposities

Solo-exposities, exposities met de Oosterhoutse Abbey Artgroep en met een vriendengroepje dat dateert uit de kweekschooltijd en exposeert onder de naam H3L of ’t Scheepje.

Exposities in Oosterhout, Uithoorn, Heemstede, Lisse. Meest recente expositie (2015) was in Velsen-Zuid. Een twintigtal werken is door particulieren aangekocht.

Tijdens de expositie in Galerie La Bonne Heure (Oosterhout) is ook op die site informatie te vinden. www.galerielabonneheure.nl

 

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Een overzicht van zijn werk:

Copyright © 2011-2020, Abbey Artgroep. Alle Rights Reserved